De partners hebben ambitieuze doelstellingen geformuleerd
Op de volgende thema’s zijn concrete acties afgesproken:
- Verankering van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de gehele houtketen
- Versterking van de business case voor duurzaam bosbeher
- Stimulering van de marktvraag naar duurzaam geproduceerd hout
- Vereenvoudiging van de administratieve regels voor het gebruik van duurzaam geproduceerd hout
Als definitie voor duurzaam geproduceerd hout hanteren partijen in dit convenant de duurzaamheidscriteria die in het kader van het Rijksinkoopbeleid voor hout worden gebruikt als referentie.
Het Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer streeft ernaar dat duurzaam geproduceerd hout (hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen) de norm is in Nederland in 2020. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn meerdere belemmeringen die dit resultaat in de weg staan. De partijen binnen het convenant hebben deze ambitie opgedeeld in een aantal doelstellingen.
Deze doelstellingen zijn:
- Nader te onderzoeken in hoeverre EUTR en de huidige certificeringsinitiatieven de IMVO-risico’s in de gehele houtketen adresseren.
- Acties te identificeren en ondernemen om de niet-afgedekte IMVO-risico’s structureel te adresseren.
- Acties te identificeren en ondernemen die de administratieve regels voor het gebruik van duurzaam geproduceerd hout vereenvoudigen.
- Onderzoek te doen naar hoe het komt dat de business case[1] voor duurzaam bosbeheer vaak nog zwak is en op grond van de uitkomsten een gezamenlijke inspanning te doen om de business case voor duurzaam bosbeheer te versterken.
- De marktvraag naar duurzaam geproduceerd hout en FLEGT-hout te vergroten en de ambitie waar te maken dat het gebruik van dit hout voor alle relevante betrokkenen een vanzelfsprekend uitgangspunt wordt in Nederland. Dit moet ertoe leiden dat in 2020:
- 100% van het plaatmateriaal dat op de Nederlandse markt wordt gebracht duurzaam geproduceerd en/of geïmporteerd met een FLEGT-vergunning waarbij geldt dat ten minste 90% duurzaam is.
- 100% van het naaldhout dat op de Nederlandse markt wordt gebracht en gebruikt duurzaam geproduceerd is.
- Ten minste 60% van het gematigd loofhout dat op de Nederlandse markt wordt gebracht en gebruikt duurzaam geproduceerd is.
- Ten minste 95% van het tropisch loofhout dat op de Nederlandse markt wordt gebracht en gebruikt duurzaam geproduceerd en/of geïmporteerd met een FLEGT-vergunning waarbij geldt dat tenminste 75% duurzaam is[2].
Vrij vertaald betekenen de ambities het volgende:
- Er wordt gewerkt aan het verder verbeteren van de keurmerken op het gebied van mensenrechten (zowel arbeiders als inheemse volken)
- Er wordt gewerkt aan uitbreiding bosareaal duurzaam bosbeheer
- Er wordt gewerkt aan meer vraag naar producten (m.n. hout) uit duurzaam bosbeheer
- Er wordt gewerkt aan vereenvoudiging van de administratieve lasten van certificering, om het voor bedrijven eenvoudiger te maken gecertificeerd te worden en/of te blijven.
[1] Met de business case duurzaam bosbeheer wordt bedoeld het bevorderen van de financieel economische haalbaarheid van duurzaam bosbeheer. Mensenrechten en arbeidsrechten vormen een integraal onderdeel van duurzaam bosbeheer.
[2] Hout met FLEGT-vergunning wordt weliswaar door Partijen niet beschouwd als duurzaam geproduceerd hout, maar het gebruik ervan wordt middels dit convenant wel gestimuleerd omdat het een belangrijke opstap is voor het bereiken van duurzaam bosbeheer in tropische landen.
Gerelateerde items
Meer informatie
De looptijd van het convenant is inmiddels voorbij. Mocht u toch nog vragen hebben over het convenant, neemt u dan contact op met het secretariaat van Bewust met Hout via →
T
036 532 10 20