Twee wereldwijde keurmerken maken duurzaam hout aantoonbaar en transparant
Wereldwijd zijn er twee internationale keurmerken die duurzaam bosbeheer aantoonbaar en transparant maken, FSC en PEFC. De keurmerken hanteren een eigen systematiek en zijn beiden goedgekeurd binnen het duurzaam inkoopbeleid van de overheid. Hout uit duurzaam beheerde bossen is te herkennen aan de logo’s van FSC en PEFC. Dit logo hoeft niet daadwerkelijk op het hout te staan, maar de ‘claim’ dient wel aangegeven te zijn op de factuur.
FSC en PEFC werken aan hetzelfde doel: bossen duurzaam beheren en exploiteren en daarmee in stand houden en behoeden voor vernietiging. Beide keurmerken hebben drie peilers waarop het beleid is gebouwd, te weten sociaal, economie en milieu. De doelen en de peilers staan bij PEFC omschreven in een “sustainability-benchmark” en bij FSC in “principes-criteria”. De keurmerken hanteren een verschillende systematiek:
PEFC heeft met haar “sustainability benchmark” gekozen voor een “bottum-up” manier van certificeren. Dit houdt concreet in dat bestaande lokale standaarden/keurmerken voor duurzaam bosbeheer, zoals bijvoorbeeld het Maleisische MTCC wordt getoetst of deze voldoet aan de PEFC “sustainability-benchmark-criteria” voor duurzaam bosbeheer. Op het moment dat een lokale standaard voldoet, wordt het keurmerk “goedgekeurd” en mag het hout verkocht worden onder het PEFC-label. Op de website van PEFC Nederland vindt u de landen waar PEFC actief is en de bedrijven waar u PEFC-gecertificeerd hout kunt kopen: www.pefcnederland.nl
FSC benadert de markt met een “top-down” benadering. De algemene “principes-criteria” worden per land uitgewerkt en als de nationale uitwerking gereed is, kan het bos volgens deze op het land afgestemde “principes-criteria” worden gecertificeerd. Meer informatie over de aanpak van FSC, de landen waar FSC actief is en de bedrijven waar u FSC-gecertificeerd hout kunt kopen, vindt u op de website van FSC: www.fsc.nl
Beide keurmerken maken gebruik van onafhankelijke partijen voor het certificeren van het bos en de handelsketen, zogenaamde certificerende instellingen. Deze zijn geaccrediteerd, oftewel toegelaten door PEFC en FSC om dat werk te doen. In Nederland zijn dit onder andere SKH, Control-Union en SGS. Voor aan actueel overzicht van certificerende instellingen, kunt u terecht op de website van de keurmerken.
Handelsketencertificering
Het middel voor bedrijven die duurzaam geproduceerd hout of houtproducten verkopen is certificering. Doordat alle bedrijven van bosbeheerder tot uiteindelijke leverancier zich laten certificeren, ontstaat er een traceerbare handelsketen (CoC). Deze handelsketen maakt inzichtelijk hoe de handelsstroom van boomkap tot eindproduct loopt. Mist er een schakel in deze chain of custody, dan verliest het hout het keurmerk.
Duurzaam inkopen
Sinds 2010 hanteert de overheid voor haar inkopen een duurzaam inkoopbeleid. Voor het duurzaam inkoopbeleid zijn criteria vastgesteld, zo ook voor hout. In consultatie met betrokken stakeholders is de zogenaamde TPAS (Timber Procurement Assessment System) vastgesteld. De overheid heeft een onafhankelijke commissie – TPAC – ingesteld om te toetsen of een bepaald keurmerk al dan niet voldoet aan TPAS en brengt hierover advies uit aan de overheid. Op dit moment zijn FSC en PEFC inclusief het Maleisische MTCS goedgekeurd binnen het duurzaam inkoopbeleid van de overheid.
Controleer de factuur
Om te controleren of hout daadwerkelijk uit duurzaam beheerde bossen komt, is de factuur die bij het hout/houtproduct hoort het rechtmatige bewijsmiddel. Op de factuur moet het CoC-nummer staan van de leverancier samen met de “claim” of onder welk certificaat het hout is geleverd.
Gerelateerde items
Meer informatie
De looptijd van het convenant is inmiddels voorbij. Mocht u toch nog vragen hebben over het convenant, neemt u dan contact op met het secretariaat van Bewust met Hout via →
T
036 532 10 20