Gekapt en verhandeld hout volgens de wetgeving van het land van herkomst
Legaal hout wil zeggen dat het hout is gekapt en verhandeld volgens de geldende wet- en regelgeving van het land van herkomst. Het land van herkomst moet zelf toezien op de handhaving van de wet- en regelgeving. We spreken van illegaal hout wanneer het hout gekapt is in strijd met de toepasselijke wetgeving in het land van herkomst. Legaal hout is niet hetzelfde als duurzaam hout en zegt in principe niets over de manier waarop het bosbeheer wordt gevoerd of hoe er om wordt gegaan met de lokale bevolking en bosarbeiders (tenzij dit is opgenomen in de betreffende lokale wet- en regelgeving).
EUTR
Sinds 3 maart 2013 is de Europese houtverordening (EUTR) van kracht. Doel van de EUTR is het tegengaan van de handel in illegaal hout. Met het ingaan van de Europese houtverordening is het verboden om illegaal gewonnen hout of houtproducten op de markt te brengen in de Europese Unie. Wanneer hout voor het eerst op de Europese markt wordt gebracht, dient een stelsel van zorgvuldigheidseisen (due diligence systeem) te worden toegepast. Daarvoor dient documentatie te worden verzameld die de legaliteit van het hout of houtproduct aantoont.
FLEGT
FLEGT staat voor Forest Law Enforcement Governance and Trade. Met FLEGT wordt door de Europese Unie een pakket van maatregelen voorgesteld om internationale inspanningen te ondersteunen om illegale houtkap tegen te gaan en de daarmee samenhangende handel uit de wereld te helpen. Naast de Europese houtverordening is een van de maatregelen het sluiten van vrijwillige partnerschapsovereenkomsten (VPA’s) tussen de Europese Unie en hout producerende landen. De Nederlandse overheid is daar nauw bij betrokken. Daarbij worden onder andere afspraken gemaakt over het verbeteren van de plaatselijke boswet, goed bestuur en investeringen in controle instrumenten. Wanneer het betreffende land de afspraken nakomt zoals gemaakt in de VPA, krijgt het hout uit het betreffende land een zogenaamde ‘FLEGT-licentie’ en wordt automatisch voldaan aan de EUTR.
Gerelateerde items
Meer informatie
De looptijd van het convenant is inmiddels voorbij. Mocht u toch nog vragen hebben over het convenant, neemt u dan contact op met het secretariaat van Bewust met Hout via →
T
036 532 10 20