Het Houtconvenant: Wat is de stand van zaken?
Ruim twee en een half jaar geleden ondertekenden 23 partijen (Overheid, maatschappelijke organisaties en brancheverenigingen) het Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer.
De doelstelling van het Convenant is de houtketen verder te verduurzamen door duurzaam geproduceerd hout tot norm te maken in Nederland in 2020.
Om duurzaam geproduceerd hout tot norm te maken, wordt er vanuit meerdere invalshoeken aan de doelstelling gewerkt. Vier werkgroepen zijn bezig met de onderwerpen IMVO Risico’s, Handelsketen, Marktvraag en Business Case van Duurzaam Bosbeheer. Vanuit al deze invalshoeken heeft eerst een verdiepingsslag plaatsgevonden en is er geïnvesteerd in diverse onderzoeken. Een aantal onderzoeken is afgerond en een aantal zit in de eindfase. Het rapport dat de knelpunten in de Chain of Custody standaarden heeft uitgezocht, is afgerond. Dit rapport is hier te vinden (link). Het advies uit dit rapport is gedeeld met zowel FSC als PEFC die onderzoeken hoe de bevindingen kunnen worden verwerkt in de respectievelijke standaarden.
Website www.inkoopduurzaamhout.nl geactualiseerd
Duidelijke uitleg over het inkopen van duurzaam hout wordt gepresenteerd op de website inkoop duurzaam hout. Hier is te vinden wat duurzaam hout nou eigenlijk is en waar bij de aankoop ervan moet worden gelet. Stichting Probos heeft de website recentelijk aangepast om de laatste informatie in te voegen.
Handreiking IMVO risico’s
Vanuit de werkgroep IMVO risico’s is vorig jaar een workshop georganiseerd om duidelijk te maken hoe de OESO richtlijnen kunnen worden toegepast binnen de houtsector. Het niet goed toepassen van de OESO richtlijnen wordt gezien als een risico op het vlak van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) . FSC, PEFC en de EUTR dekken gezamenlijk veel IMVO risico’s af op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu bij m.n. bosbeheer. Meer informatie over de OESO richtlijnen is hier te vinden: https://www.oesorichtlijnen.nl/
De OESO richtlijnen maken duidelijk wat de Nederlandse overheid van bedrijven verwacht op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bij het internationaal zakendoen. Deze richtlijnen zijn in de workshop toegelicht en vervolgens heeft de werkgroep IMVO risico’s samen met Sandra van Hulsen gewerkt aan een handreiking voor inkopers. De handreiking moet duidelijk maken hoe in kaart kan worden gebracht welke risico’s er aan de verschillende geïmporteerde producten kleven en hoe hiermee kan worden omgegaan.
Webinar handreiking IMVO risico’s
De handreiking is eind Oktober klaar en eind november – begin december wordt er een workshop georganiseerd waarin de handreiking wordt uitgelegd aan de hand van een aantal praktische cases.
Een deel van de praktische cases zal worden gebaseerd op het rapport van Petra Westerlaan die in opdracht van (CNV-Tropenbos) heel gedetailleerd naar de risico’s heeft gekeken die er zijn bij een keur aan importtrajecten. Deze studie zal in een losstaand rapport naar buiten worden gebracht, maar de presentatie van de bevindingen zal gezamenlijk met de presentatie van de handreiking plaatsvinden. De datum van de Webinar wordt nog geprikt, maar het zal in ieder geval zijn tussen 25 november en december.
Aandeel gecertificeerd hout blijft stabiel.
De recent gepubliceerde cijfers van de VVNH laten een stabilisatie van het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt laten zien, en dat is een reden tot zorg en verhoogde waakzaamheid. Wij moeten ons blijven focussen op datgeen wij kunnen doen, namelijk het gebruik van duurzaam geproduceerd hout stimuleren om daarmee het bos – waar dan ook – in stand te houden. In de markt is nog steeds een segment dat alleen aan de EUTR eisen voldoet. Het wordt de hoogste tijd dat er in heel Nederland gewerkt wordt met aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. Wij zijn als gebruikers verantwoordelijk voor de bossen waar het hout uit wordt geoogst. De enige manier waarop we die verantwoordelijkheid goed vorm kunnen geven is door te staan op de juiste certificaten.
Mooie voorbeelden van het gebruik van gecertificeerd hout gepubliceerd
De werkgroep marktvraag heeft veel moeite gestoken in het selecteren van cases die op een mooie manier het gebruik van gecertificeerd hout in beeld brengen. Deze voorwerpen zijn uitgewerkt in artikelen die in een verscheidenheid aan bladen zijn gepubliceerd. Voor de komende tijd zijn er ook nog een aantal publicaties over mooie projecten in de maak. De al gepubliceerde artikelen zijn hier in te zien. (https://bewustmethout.nl/downloads/). Ook zijn er recentelijk blogs en nieuwsberichten geplaatst op de website. (https://bewustmethout.nl/nieuws/ ).
Afsluiting convenant
Op 17 december in de middag zal het convenant officieel afgesloten worden. De invulling die hieraan wordt gegeven wordt op dit moment besproken. In ieder geval zal het eindverslag van het convenant op dat moment worden gepresenteerd. Gezien de COVID19 situatie die momenteel weer verder verslechterd, zal de eindafsluiten digitaal gebeuren in de vorm van een Webinar.