Ondertekenaars Green Deal komen bijeen
3 februari kwamen de ondertekenaars van de Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’ bijeen voor een platformbijeenkomst. Op de agenda stonden een aantal inspirerende presentaties als opmaat naar de invulling van de activiteiten voor 2014.
Verduurzamen van internationale handelsketens
Allereerst nam Mark van Oorschot van het Planbureau voor de Leefomgeving het woord om de uitkomsten te delen van zijn studie naar het verduurzamen van internationale handelsketens. Hij liet de deelnemers van de Green Deal zien dat het niet alleen belangrijk is om de vraag naar duurzaam hout te stimuleren in Nederland. Het bevorderen van duurzaam bosbeheer wereldwijd vraagt een bredere blik. Met name op het gebied van tropisch hout moeten nog flinke stappen gezet worden. De rapportage is te vinden via de volgende link.
Uitkomsten knelpuntenanalyse
Bert Kattenbroek presenteerde als ad interim secretaris van de Green Deal in 2013 de uitkomsten van de knelpuntenanalyse. De knelpuntenanalyse, uitgevoerd in het najaar van 2013, laat zien dat er een aantal duidelijke punten zijn om aan te werken in het uiteindelijke streven naar 100% duurzaam hout in Nederland. De kennisoverdracht tussen vraag en aanbod kan beter , zoals het specificeren van de vraag naar duurzaam hout in het bestek, de communicatie hiervan naar de opdrachtnemer en de uiteindelijke interpretatie en toepassing ervan door de opdrachtnemer. Een te specifieke vraag geeft belemmeringen bij de uitvoerende partij en leidt tot prijsverhogingen. Overigens is de prijsbeleving bij veel schakels in de keten vaak hoger, dan daadwerkelijk het geval is. Ook blijkt door miscommunicatie de vraag naar duurzaam hout over het hoofd te worden gezien.
Een tweede belangrijk punt is een nauwelijks actieve vraag naar duurzaam hout bij de particuliere eindconsument. Consumenten zijn veelal niet bewust bezig met duurzaam hout bij de aankoop van hout- en houtproducten. Het initiatief om op de consumentenmarkt duurzaam hout te leveren, ligt primair bij de houtketen zelf. Dit geldt overigens niet voor zakelijke afnemers en met name overheidsopdrachtgevers die in toenemende mate om duurzame materialen vragen.
Verreweg de meeste opmerkingen van de respondenten zowel in de enquête als tijdens de panelsessies gaan over de huidige systematiek van handelsketencertificering. Daarbij komen punten aan de orde als administratieve lasten, dubbele voorraden, extra transportkosten, het niet kunnen mengen van FSC en PEFC in 1 product en de kosten van certificering. Deze beperkingen leiden tot frustratie en onnodige kosten in de houtketen en maakt dat overgestapt wordt naar hout zonder keurmerk of zelfs andere materialen. Er leeft een grote wens in de markt om het certificeren van de handelsketen eenvoudiger te maken.
Duurzaam hout in de praktijk
Vervolgens zoomen we in op de praktijk met Robert Koolen van Heijmans. Hij laat zien hoe een koploperbedrijf als Heijmans duurzaam hout opneemt in de bedrijfsvoering. Sinds 2011 heeft Heijmans zichzelf ten doel gesteld om 100% duurzaam hout in te kopen. Daarvoor is een intensief traject ingezet om het gebruik van duurzaam hout te implementeren binnen de eigen organisatie, maar ook bij de leveranciers en onderaannemers waar Heijmans zaken mee doet. Jaarlijks wordt gemeten of het gestelde doel gehaald wordt. In 2013 was 94,6% van de ingekochte houtproducten aantoonbaar duurzaam (FSC en PEFC, met uitzondering van MTCS). De stap naar 100% duurzaam hout heeft Heijmans niet veel erkenning gegeven. Desalniettemin vindt Heijmans dat 100% duurzaam hout past bij een duurzaam imago van het bedrijf. Robert geeft de sector mee grote kansen te zien voor hout als biobased materiaal, maar ziet tegelijkertijd het gebruik van composieten als grote bedreiging. Lees meer over de duurzaamheidsbeleid van Heijmans in het jaarverslag.
Activiteiten 2014
Tot slot is het woord aan Mirjam Wagteveld, de secretaris van de Green Deal. Zij licht de activiteiten voor 2014 toe die allereerst gericht zijn op het concretiseren van de commitments van de betrokken partijen naar concrete activiteiten. Een tweede speerpunt is het oplossen van de geconstateerde knelpunten in de knelpuntenanalyse: 1) het vereenvoudigen van de handelsketen voor duurzaam hout in Nederland, 2) Verdere bewustwording in de keten, 3) Transparantie over prijsverschillen en 4) Gebruik van eenduidige bestekteksten.
Mocht u vragen hebben over de platformbijeenkomst, dan kunt u contact opnemen met Mirjam Wagteveld, secretaris van de Green Deal, via 06 46626535.