In opdracht van het Wereldnatuurfonds heeft Stichting Probos onderzoek gedaan naar de handelsstromen naar de EU en specifiek Nederland van secundaire houtproducten (bewerkte houtproducten). Doel was inzicht te krijgen in het aandeel en de herkomst van deze houtstromen. 46% (in waarde!) van de secundaire houtproducten vallen niet onder de Europese houtverordening. Sinds 3 maart 2013 geldt de Europese houtverordening en is het verboden illegaal hout op de Europese markt te brengen.WNF roept op om bij de herziening van de Europese houtverordening in 2015 alle houtproducten onder de richtlijn te brengen.
De import van secundaire houtstromen neemt de afgelopen jaren significant toe blijkt uit het onderzoek van WNF. Nederland neemt de vierde plaats in wat betreft de import ervan na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Belangrijke secundaire houtproducten die Nederland importeert zijn stoelen met een houten frame (al dan niet bekleed: denk ook aan tuinmeubelen), boeken (met name informatieve boeken zoals lesboeken) en muziekinstrumenten zoals gitaren. Het merendeel van deze producten komt uit China. China haalt haar hout onder andere uit Zuidoost Azië, Rusland en het Congo bekken en heeft geen wetgeving omtrent de import en export van illegaal hout.
In aanloop naar de publicatie van het onderzoek heeft WNF om tafel gezeten met de relevante ondertekenaars van de Green Deal zoals de meubel en retail branches om de uitkomsten ervan te bespreken. Resultaat daarvan is dat we hebben afgesproken om samen te kijken wat we kunnen doen om daar waar nodig houtstromen te verduurzamen.
De media-uitingen omtrent het rapport zijn helaas erg ongenuanceerd. Zo zijn er in de pers artikelen verschenen met titels als “Illegaal hout ook hier volop te koop”, “Nederland importeert nog volop illegaal gekapt hout”, “Verbod op fout hout werkt niet” en “Groot risico op fout hout in winkel”. Deze titels en artikelen dekken de lading van het onderzoek niet en werken contraproductief in het streven om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout in Nederland tot norm te maken en het stimuleren van duurzaam bosbeheer wereldwijd.
Bekijk het complete rapport