De duurzame keuze de gemakkelijke keuze maken
De uitkomsten van de knelpuntenanalyse zijn aan de deelnemers van de Green Deal gepresenteerd tijdens de platformbijeenkomst op 13 februari 2014. De knelpuntenanalyse, uitgevoerd in het najaar van 2013, laat zien dat er een aantal duidelijke punten zijn om aan te werken in het uiteindelijke streven naar 100% duurzaam hout in Nederland. De kennisoverdracht tussen vraag en aanbod kan beter , zoals het specificeren van de vraag naar duurzaam hout in het bestek, de communicatie hiervan naar de opdrachtnemer en de uiteindelijke interpretatie en toepassing ervan door de opdrachtnemer. Een te specifieke vraag geeft belemmeringen bij de uitvoerende partij en leidt tot prijsverhogingen. Overigens is de prijsbeleving bij veel schakels in de keten vaak hoger, dan daadwerkelijk het geval is. Ook blijkt door miscommunicatie de vraag naar duurzaam hout over het hoofd te worden gezien.
Een tweede belangrijk punt is een nauwelijks actieve vraag naar duurzaam hout bij de particuliere eindconsument. Consumenten zijn veelal niet bewust bezig met duurzaam hout bij de aankoop van hout- en houtproducten. Het initiatief om op de consumentenmarkt duurzaam hout te leveren, ligt primair bij de houtketen zelf. Dit geldt overigens niet voor zakelijke afnemers en met name overheidsopdrachtgevers die in toenemende mate om duurzame materialen vragen.
Verreweg de meeste opmerkingen van de respondenten zowel in de enquête als tijdens de panelsessies gaan over de huidige systematiek van handelsketencertificering. Daarbij komen punten aan de orde als administratieve lasten, dubbele voorraden, extra transportkosten, het niet kunnen mengen van FSC en PEFC in 1 product en de kosten van certificering. Deze beperkingen leiden tot frustratie en onnodige kosten in de houtketen en maakt dat overgestapt wordt naar hout zonder keurmerk of zelfs andere materialen. Er leeft een grote wens in de markt om het certificeren van de handelsketen eenvoudiger te maken.
Gerelateerde items
Meer informatie
Mocht u vragen hebben over de werkgroepen of een onderwerp willen inbrengen, neemt u dan contact op met Berdien van Overeem, secretaris van het convenant via →
T
036 532 10 20
M
06 466 26 535