Onderzoek gestart naar directe en indirecte kosten van handelsketencertificering
Juni 2013 is de Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’ getekend. Hierin hebben 27 organisaties de handen ineen geslagen om de keuze voor hout uit duurzaam beheerde bossen zo eenvoudig mogelijk te maken. Doel is duurzaam hout tot norm te maken in Nederland. In een enquête, die onder de achterbannen van de Green Deal partijen is uitgevoerd, komen de kosten van handelsketencertificering als belangrijk knelpunt naar voren. Vanuit de Green Deal start daarom een onderzoek om de directe én indirecte kosten inzichtelijk te maken die bedrijven maken om duurzaam hout te kunnen leveren. Ook worden oplossingen geïnventariseerd om de kosten terug te dringen.
Elke schakel in de keten, van houtkap tot eindproduct, die hout uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen wil verwerken, bewerken of verhandelen, moet zich laten certificeren. Dit wordt handelsketen- of Chain of Custody (CoC)-certificering genoemd. Een gesloten handelsketen is nodig om de klant de garantie te kunnen geven dat het hout dat men koopt aantoonbaar afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Wereldwijd zijn er twee internationale keurmerken voor duurzaam bosbeheer, FSC en PEFC. De twee keurmerken hanteren beiden een eigen gecertificeerde handelsketen.
Om aan de vraag naar duurzaam hout te kunnen voldoen, zijn veel bedrijven gecertificeerd. Dit brengt directe kosten met zich mee zoals de afdracht aan de keurmerkhouders en certificeerders die controles uitvoeren. Daarnaast leidt dit voor bedrijven tot indirecte kosten, bijvoorbeeld door extra administratieve lasten, opleiden van personeel, extra transport, dubbele voorraden, het slecht kunnen mengen van verschillende duurzaamheidskeurmerken in één product en onnodige zaagverliezen. Meerkosten die veelal niet door te berekenen zijn aan de klant en soms aanleiding vormen om over te stappen op hout zonder duurzaamheidskeurmerk of het uitwijken naar andere materialen.
Het secretariaat van de Green Deal heeft Ingenieursbureau Evan Buytendijk B.V. de opdracht gegeven om de directe en indirecte kosten die bedrijven maken in het kader van handelsketencertificering inzichtelijk te maken inclusief de mogelijkheden om deze kosten terug te dringen. Op basis van 20 interviews moet dit inzicht tot stand komen. De resultaten worden vervolgens voorgelegd aan enkele experts in het buitenland om te toetsen of dit ook in omringende landen speelt. De uitkomsten van het onderzoek worden gepubliceerd op www.bewustmethout.nl en gebruikt in de werkgroep ‘Vereenvoudigen handelsketen duurzaam hout’. Deze werkgroep komt 25 april 2014 voor het eerst bijeen om de mogelijkheden te onderzoeken om de handelsketen voor duurzaam hout eenvoudiger in te richten.
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer vragen over de Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’ en het onderzoek naar de directe en indirecte kosten die bedrijven maken in het kader van handelsketencertificering kunt u terecht op www.bewustmethout.nl of contact opnemen met de secretaris Mirjam Wagteveld via 06 46626535 of m.wagteveld@vvnh.nl.