Geschreven door Paul Wolvekamp, Both Ends
Kansen voor duurzaam hout
Een van de uitgangspunten van het Convenant waar het bosbehoud betreft is ’use it or lose it’; use it, op duurzame wijze, met respect voor ecologie en mensenrechten, bosbeheer en herstel op een integrale leest geschoeid. Oogst van hout naast andere functies, zoals voedsel en watervoorziening voor de lokale bevolking en benedenstrooms gelegen steden. Hierbij legt het Convenant ook een accent op de realiteit dat een groot deel van ’s werelds bossen, met name in de tropen, beheerd worden door lokale gemeenschappen.
Waar het de relatie tussen bossen en klimaat aangaat hebben Convenant partijen aan gegeven dat de meeste winst te behalen valt buiten de Nederlandse grenzen: elke euro en elk uur dat Nederland strategisch investeert in het beteugelen van ontbossing in de tropen levert direct klimaatwinst op, en andere tastbare opbrengsten: behoud van bos en biodiversiteit, basisbehoeften (zoals schoon water!) en banen. Hout en niet-hout bosproducten (zoals specerijen en medicinale planten) zijn strategische hulpbronnen waar Nederland in grote mate van afhankelijk is. Het World Resources Instituut rekent voor dat meer dan 1 miljard mensen direct afhankelijk zijn van bos.
https://www.wri.org/blog/2014/07/community-forests-undervalued-approach-climate-change-mitigation Ca 513 miljoen bos is in beheer als gemeenschapsbossen. In dit gebied wordt ongeveer 37 miljard ton koolstof opgeslagen – 29 keer de jaarlijkse koolstofvoetafdruk van alle personenauto’s ter wereld.
Terwijl de klimaatthematiek de gemoederen in Nederland en internationaal steeds meer bezighoudt, begint eindelijk ook het besef door te dringen dat bosbescherming en bosherstel een sleutel rol vervullen in het voorkomen en vastleggen van broeikasgas (emissies), en het creëren van buffers tegen de steeds grilliger effecten van klimaatverandering.
In november organiseert de Nederlandse overheid een consultatie over de Nationale Bossenstrategie, Eurocommissaris Frans Timmermans heeft bossen een speerpunt gemaakt van EU-beleid en President Macron heeft zich duidelijke bewoordingen uitgesproken over het EU handelsverdrag met Brazilië en de oplaaiende bosbranden in de Amazone.
De Nationale Woonagenda, opgesteld onder kabinet Rutte III, heeft de ambitie om 75.000 nieuwe woningen per jaar op te leveren om in een dringende woonruimte behoefte te kunnen voorzien. Hout zal naar verwachting steeds meer de centrale bouwstenen aanleveren, in de bouw en andere infrastructuur. Dit, in een tijdperk dat steeds meer aan het licht komt dat beton onacceptabel milieubelastend is, en bovendien niet altijd de gedroomde onverwoestbaarheid biedt. En wat de mogelijkheden van hout aangaat: the sky is the limit: https://www.theguardian.com/cities/2019/jul/22/canadian-cities-take-wooden-skyscrapers-to-new-heights Dit biedt enorme kansen.