De partners van het Convenant roepen organisaties/bedrijven op om voorbeeldprojecten voor woningbouw, GWW, meubel, gemeentelijke bouwprojecten aan te melden bij het secretariaat van het Convenant!
Doel
Het belang van duurzaam bosbeheer is inmiddels bekend bij velen. De voordelen voor mens, dier en milieu zijn breeduit gecommuniceerd. Het behoud van bos en het gebruik van hout draagt bij aan de klimaatdoelstellingen en de internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) risico’s zijn aanzienlijk beperkt wanneer het om hout uit gecertificeerd bos gaat. Ondanks de vele campagnes en artikelen over dit onderwerp, is gecertificeerd hout nog niet altijd de norm. Om daar verandering in te brengen, willen de convenantpartners aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten laten zien wat de positieve impact is van de keuze voor gecertificeerd hout in projecten.
Het Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer is een samenwerkingsverband tussen 23 partijen (diverse hout gerelateerde brancheverenigingen, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid). Gezamenlijk werken wij aan het tot norm maken van gecertificeerd hout in Nederland. Ondanks het hoge aandeel aantoonbaar duurzaam hout op de Nederlandse markt (ca. 83%), is er reden om hierover te blijven communiceren: de toename stagneert en lijkt een plateau te bereiken. Sterker nog, voor het eerst is het aandeel tropisch hout iets gezakt. Daar uit blijkt dat het ondanks alle inspanningen nog lang geen vanzelfsprekendheid is om te kiezen voor hout afkomstig uit verantwoord bosbeheer.
Wat gaan we doen?
Elke sector heeft zijn eigen dynamiek, kansen en uitdagingen. Derhalve worden er projecten gezocht in meerdere sectoren (woningbouwprojecten, GWW, meubel, gemeentelijke bouwprojecten). Bij voorkeur gaat het om projecten die in 2019 in uitvoering zijn en in de loop van 2020 worden afgerond. We verzamelen deze best practices om daarmee actief artikelen in vakmedia en pers te publiceren.
In de artikelen zal de uitvoering van het project besproken worden rondom het toepassen van duurzaam geproduceerd hout: was het een logische keuze? Was het makkelijk verkrijgbaar? Hoe is het proces verlopen intern en extern? Welke uitdagingen waren er rondom het duurzaam geproduceerde hout? Aan de hand van praktijkverhalen van opdrachtgevers en leveranciers laten we zien waar partijen tegen aanlopen, maar dat het wél kan. Daarnaast laten we ook zien welke positieve milieu-impact het heeft als gekozen wordt voor gecertificeerd hout.
Over deze voorbeeldprojecten worden 2 artikelen geschreven: één artikel publiceren we eind 2019 en een tweede artikel zal eind 2020 worden gepubliceerd. We kiezen voor vakbladen die relevant zijn voor de specifieke sector waarin het project zich bevindt.
Best practice
Om als voorbeeld te dienen, moet er in het project aantoonbaar gecertificeerd hout worden toegepast en dit moet actief worden uitgedragen. De jury zal de best practices per sector selecteren. De jury kijkt hierbij naar de volgende zaken:
- Gebruik gecertificeerd hout
- Bedrijf is gecertificeerd (STIP, FSC, PEFC, Keurhout)
- Er is een link met duurzaam bosbeheer (minimaal FSC/PEFC gecertificeerd)
- Lopend project? (2019, verwachte afronding in 2020)
- Extra: Er is gebruik gemaakt van Lesse Known of Lesser Used Timber Species
- Storytelling:
- Het bedrijf is innovatief/vooruitstrevend:
- Wat zijn de ambities van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid/IMVO?
- Hoe vind het bedrijf zichzelf onderscheidend op het gebied van duurzaamheid/IMVO?
- Bedrijven hebben duurzaamheidsbeleid
- Bedrijven communiceren over duurzaamheidsbeleid
Aanmelden
Best practice projecten kunnen worden ingestuurd t/m 20 oktober naar info@bewustmethout.nl. Aan het inzenden van projecten kunnen geen rechten ontleend worden. Het secretariaat neemt vervolgens contact met u op voor meer informatie over het project.