Maleisisch hout MTCS tijdelijk toegelaten
Vanaf heden (2 juni) is het rijksinkoopbeleid voor duurzaam hout voor 2 jaar aangepast. In plaats van aan de 9 principes van de overheidsmeetlat voor duurzaam bosbeheer (TPAS), kan hout door overheidsinkopers worden ingekocht wanneer het voldoet aan 7 van de 9 principes. Door deze aanpassing kan het Maleisische hout met het keurmerk MTCS dat opgenomen is onder de paraplu van PEFC International door overheidsinkopers ingekocht worden. Hiermee wil de Nederlandse overheid de geboekte resultaten van Maleisie op het gebied van duurzaam bosbeheer en de voorbeeldrol die het land speelt in de regio belonen. Maleisië dient te zorgen dat MTCS over twee jaar geheel voldoet aan de Nederlandse inkoopcriteria voor duurzaam hout. Zo niet, dan vervalt de acceptatie.
Hieronder volgt het bericht uit de Staatscourant van 2 juni 2014:
Om duurzaam inkopen en aanbesteden van hout door de rijksoverheid vorm te geven, heeft het Kabinet in 2004 besloten dat alle rijksinstanties, welke onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen, zich ertoe verplichten dat het door hen aangekochte of aanbestede hout en houten producten zoveel mogelijk en op termijn volledig op aantoonbaar duurzame wijze geproduceerd zijn.
In 2008 is dit kabinetsbesluit geïmplementeerd door middel van de introductie van een toetsingssys-teem (inkoopcriteria en bijbehorende beoordelingsmethode) voor duurzaam geproduceerd hout, waarbij – kort gezegd – is bepaald dat alle rijksinstanties als bovenbedoeld uitsluitend aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout mogen inkopen en aanbesteden. Met dit duurzaam inkoopbeleid beoogt de rijksoverheid de marktvraag naar aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout in Nederland te stimuleren, om hiermee een bijdrage te leveren aan duurzaam bosbeheer in houtproducerende landen.
Hout werd tot nu toe in het rijksinkoopbeleid geaccepteerd, indien het (volledig) voldeed aan de inkoopcriteria voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. De inkoopcriteria en bijbehorende beoordelingsmethode zijn vastgelegd in het Timber Procurement Assessment System (TPAS) en worden beheerd door de Timber Procurement Asessment Committee (TPAC). De criteria en de door TPAC op basis van de inkoopcriteria beoordeelde certificatiesystemen zijn te vinden op www.tpac.smk.nl.
Met name in tropische gebieden is ontbossing een groot probleem. Zonder vraag naar duurzaam geproduceerd hout verliest het tropisch regenwoud zijn commerciële waarde en wordt het kwetsbaar-der voor omzetting naar palmolie of sojaplantages. Het kopen van hout uit duurzaam beheerd bos helpt de lokale economie en draagt bij aan het behoud van het tropisch regenwoud.
In de praktijk blijkt dat sommige houtproducerende landen grote vooruitgang boeken in het verduurzamen van de houtproductie, maar dat het daar geproduceerde hout nog niet (volledig) voldoet aan de duurzaamheidscriteria die in het kader van het rijksinkoopbeleid worden gehanteerd. Als gevolg daarvan kan dit hout door de rijksoverheid niet worden ingekocht en niet worden geaccepteerd in aanbestedingsprocedures. Een onwenselijk effect daarvan is dat positieve ontwikkelingen in de verduurzaming van de houtproductie in deze landen niet voldoende worden beloond. Als voorbeeld is in de Tweede Kamer in de afgelopen periode gewezen op de situatie met betrekking tot hout met het Maleisische houtcertificatiesysteem MTCS.
Het te bereiken doel (behoud van bossen en verduurzaming van het bosbeheer) is in zo’n situatie meer gebaat bij een positief signaal over de vorderingen die reeds zijn gemaakt. De Nederlandse overheid wil graag positief bijdragen aan een verdere (volledige) verduurzaming van deze houtproductie door hout dat in belangrijke mate voldoet aan de duurzaamheidscriteria tijdelijk toe te laten tot inkopen en aanbestedingen van de rijksoverheid.Teneinde dit effect te bereiken wordt het rijksinkoopbeleid vanaf heden voor twee jaar aangepast zodat hout kan worden ingekocht indien kan worden aangetoond dat het voldoet aan ten minste 7 van de 9 principles voor duurzaam bosbeheer (sustainable forest management) zoals vastgelegd in TPAS. TPAS zelf blijft onveranderd.